Resultat från TekNatur 2017

Årets TekNatur tävlingar avgjorda

 

Den 3-4 februari 2017 arrangerades årets finaler av tävlingen TekNatur vid yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. TekNatur-finalerna bestod i år av två tävlingar:

TekNatur/Projekt, en projekttävling för åk 7-9 och gymnasier och
• TekNatur/Sjukampens final för sjundeklassister.

Årets TekNatur/Projekt hade lockat 32 projekt och drygt 80 elever. Av projekten deltog 28 stycken i grundskoleklassen och 4 stycken i gymnasieklassen. I Sjukampens final kämpade 7 stycken sjundeklasssit lag från 7 olika högstadier. Sammanlagt deltog elever från 15 olika grundskolor och gymnasier från Svenskfinland i TekNatur-finaldagarna.

Resultat från TekNatur/Projekt 2017

• I projekttävlingen i gymnasieklassen gick första pris för tredje gången i rad till Lucas Käldström från Jakobstads gymnasium för projektet Scaling Kubernetes on multiple architectures. Priset delades ut med motiveringen ”En mycket imponerande mjukvara utveckling för parallella processorer som gett Lucas en central position inom ett internationellt samfund.”

• Gymnasieklassens andra pris gick till Ossi Karhumaa, Calle Kiviniemi och Mikael Lindell från Svenska privatskolan i Uleåborg för projektet Våg-partikeldualism. Priset delades ut med följande motivering ”Fin beskrivning av elektromagnetiska strålningens våg- och partikelnatur. Väldokumenterade egna experiment .”

• Tredje priset gick till Samuel Säily från Svenska privatskolan i Uleåborg för projektet Bättre muskelåterhämtning. Priset delades ut med följande motivering ”Ett bra arbete, om hur man kan förbättra sin träning och återhämtning.”

• I projekttävlingens högstadieklass gick första pris samt Finska Kemistsamfundets pris till Veronica Winqvist från Winellska skolan i Kyrkslätt för projektet Hur påverkar pH-värde i matlagning?. Priset delades ut med följande motivering: ”Imponerande kartläggning av koaguleringsegenskaper för sylter, marmelader och geléer med beaktande av pH-värdet.”

• Andra pris gick till Fanny Laakko, Charlotta Gustafsson och Johanna Forsblom från Lyceiparkens skola i Borgå för projektet Olika sätt att påverka hjärnan. Priset delades ut med motiveringen ”För att på ett intressant sätt ha undersökt hjärnans och våra sinnens funktion med flera experiment”

• I projekttävlingens högstadieklass gick tredje pris till Christian Aarnisalo från Kungsvägens skola i Sibbo för projektet Jämförelse mellan flask- och kranvatten. Priset delades ut med följande motivering: ”Tydlig presentation med kartläggning på pH-värdet, bakteriehalten och källan av olika slag av dricksvatten. Intressanta reflektioner kring lagring och buteljering ingick.”

Ytterligare ett projekt fick ett specialpris samt starT priset och får :
• Projekt Östersjön från Godby högstadium på Åland. Specialpriset delades ut med följande motivering: ”Ett fint exempel på ett grupparbete som resulterade i en helhet som bjuder på både estetiska och tekniska kvaliteter.”
Mera om starT-priset finns att läsa på LUMA-center Finlands hemsida http://h75.it.helsinki.fi/start-sv/

Resultat från TekNatur/Sjukampens final

TekNaturs Sjukampen har snabbt blivit mycket populär. I uttagningstävlingen, som hölls på hösten, deltog närmare 2000 elever runt om i Svenskfinland. Uppgifterna i finalen går ut på att tre medlemmar från de sju bästa klasserna i uttagningstävlingen bygger något, mäter något o.s.v. Finalmomentet poängterar därför idérikedom och fingerfärdighet.

• 1 pris:
o klass 7A, Källhagens skola i Lojo. Klassen representerades av Matti Koikkalainen, Kia Kuparinen och Joel Westerholm
• 2. pris:
o klass 7F, Sarlinska skolan i Pargas. Klassen representerades av Vilma Julin, Elias Boman och Thomas Rosbäck
• 3:dje pris
o klass 7C, Lyceiparkens skola i Borgå. Klassen representerades av Benjamin Antman, Lucas Fagerholm samt Tove Hammarström

Om TekNatur

TekNatur är en tävling som arrangerats sedan 1993 i de finlandssvenska högstadierna och gymnasierna med syfte att höja intresset för naturvetenskap och teknik genom aktivitetsformer som kompletterar skolarbetet.

Tävlingsarrangörer för TekNatur är Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland, Tekniska Föreningen i Finland (TFiF), DIFF-Ingenjörerna i Finland (Diff), Yrkeshögskolan Arcada samt Fysikersamfundet i Finland.

TekNatur stöddes i år av följande organisationer: Neste Oil, ABB, Konecranes, R. Erik Serlachius stiftelse, Aktia, Svenska kulturfonden, Kemira, Vaisala, Finska kemistsamfundet, Wärtsilä och Svenska folkskolans vänner.

Ytterligare uppgifter:

Maria von Bonsdorff-Hermunen, TekNaturs informatör, tfn 050 59 22846, teknatur@teknatur.fi