Resultat från TekNatur 2020

Resultat från TekNatur 2020

Årets TekNatur tävlingar avgjorda

Den 31 januari – 1 februari 2020 arrangerades årets finaler av tävlingen TekNatur vid yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. TekNatur-finalerna bestod i år av två tävlingar:

• TekNatur/Projekt, en projekttävling för åk 7-9 och gymnasier och
• TekNatur/Sjukampens final för sjundeklassister.

Årets TekNatur/Projekt hade lockat 17 projekt och drygt 50 elever. Av projekten deltog 12 stycken i grundskoleklassen och 5 stycken i gymnasieklassen. I Sjukampens final kämpade 7 stycken lag i årskurs 7 från 6 olika högstadier. Sammanlagt deltog elever från 11 olika grundskolor och gymnasier från Svenskfinland i TekNatur-finaldagarna.

Resultat från TekNatur/Projekt 2020

• I projekttävlingen i gymnasieklassen gick första pris till Christian Haaramäki och Vincent Långström från Rudolf Steinerskolan i Helsingfors för projektet Rapidus V2. Priset delades ut med motiveringen ” Utmärkt och mångsidig studie och bygge av modellsegelbåt. Avancerad design och datorbaserad styrning”

• Gymnasieklassens andra pris gick till Rasmus Gustavsson, Johannes Hakala och Arttu Kierros från Gymnasiet Lärkan för projektet LiveHSL. Priset delades ut med följande motivering ” Snyggt behovsdrivet projekt för bättre användningsupplevelse i kollektivtrafiken. Utnyttjar öppna datagränssnitt på ett smart sätt”

• Tredje priset gick till Clarissa Forsström, Alexandra Obrey och Minna Talving från Tölö gymnasium för projektet Utveckling och undersökning av de fysikaliska egenskaperna hos den nedbrytbara polymeren glycerolcitrat. Priset delades ut med följande motivering ”Ett ambitiöst och välutfört projekt att utveckla en bionedbrytbar polymer, utgående från en biprodukt av biobränsle”

• I projekttävlingens högstadieklass gick första pris till Albin Rönn, Ronja Flykt, Lina Nickström samt Levon Lopez Eknosyan från Lyceiparkens skola i Borgå för projektet Satellit i en läskedrycksburk. Priset delades ut med följande motivering: ” Utmärkt, mångsidigt och genomtänkt arbete av mätsatellit för internationell tävling innehållande flera välutförda dellösningar.”

• Högstadiets andra pris gick till Philip Hermunen och Christian Haga från Grundskolan Norsen för projektet VR med Unity. Priset delades ut med motiveringen ”Ett snyggt utfört projekt med visuellt imponerande resultat. Konkret demonstration av VR-teknik för att åskådliggöra solsystemet och en ny värld på Mars”

• Högstadiets tredje pris gick till Nelly Andersson och Senja Ollikainen från Kungsvägens skola i Sibbo för projektet Mögliga mandariner. Priset delades ut med motiveringen ”En mångsidig och välpresenterad studie av mögelsvampens tillväxt på olika frukter och grönsaker med direkt tillämpning i vardagen”

• Finska kemistsamfundet delade i år ut två priser. Priserna gick till Topias Muukkonen från Kungsvägens skola i Sibbo för projektet Ekologiskt i mataffären samt Ludvig Fridolfsson från Lyceiparkens skola med projektet Surt regn och hur det påverkar växter.

Resultat från TekNatur/Sjukampens final

TekNaturs Sjukampen har snabbt blivit mycket populär. I uttagningstävlingen, som hölls på hösten, deltog närmare 2000 elever runt om i Svenskfinland. Uppgifterna i finalen går ut på att tre medlemmar från de sju bästa klasserna i uttagningstävlingen bygger något, mäter något o.s.v. Finalmomentet poängterar därför idérikedom och fingerfärdighet.

• 1 pris:
o klass 7I, Grundskolan Norsen. Klassen representerades av Fenix Hongell, Robin Lempinen och Hannibal Lundell
• 2. pris:
o klass 7F, Lyceiparkens skola i Borgå. Klassen representerades av Juni Karlsson, Alicia Maukkonen och Joakim Munkberg
• 3:dje pris
o klass 7D, Kyrkby högstadieskola på Åland. Klassen representerades av Emma Hellström, Douglas Aller och Jean-Xavier van Beetzen

Senaste nyheter

Till toppen