Fysiktävlingen

Tävlingen koordineras via fysiklärarna i skolorna

Fysiktävlingen

Tävlingen koordineras via fysiklärarna i skolorna och ordnas under maj månad. Uppgifterna skickas till alla finlandssvenska gymnasier utan särskild anmälan. De fem bästa eleverna belönas med en resa till CERN i Schweiz eller till München. Bland deltagande elever lottas också två extra resor ut.

Provet baserar sig på gymnasiets fysikkurser 1-5. Vid utlottningen beaktas rättviseprinciper. En elev som lämnat in ett blankt papper kan inte vinna. Normalt krävs ett minimum på 6 poäng (av max 24 poäng) för deltagande i utlottningen.

Vinnarna åker till CERN i november/december eller i början av det därpå följande året. Resan företas i samarbete med ”CERN-skolan”, som ordnas för gymnasieelever som deltagit i en frivillig CERN-kurs ”Modern fysik för CERN-besökare”. Till reseprogrammet har under tidigare år också, förutom besök i partikelfysiklaboratoriet, hört besök i Förenta Nationernas och Röda Korsets högkvarter.

Cern – det största partikelfysiklaboratoriet i världen

Det sameuropeiska laboratoriet för partikelfysik CERN i Genève, Schweiz är det största partikelfysiklaboratoriet i världen, där t.ex. World Wide Web har uppfunnits. Mera information på CERNs hemsidor.