Tidigare års TekNatur vinnare: Jonas Solvin

Tidigare års TekNatur vinnare: Jonas Solvin

JONAS SOLVIN, deltagare år 2013 och 2014.
Studerar på Yrkeshögskolan Novia.
Fungerar som studerandeombud för DIFF.
Ingress: ”Tveka inte att delta. Du behöver inte vara perfekt förberedd för att delta, se det som ett
äventyr och en utmaning.”

1. När var du med i TekNatur?
-Jag har varit med fler gånger, men sista gången år 2014.

2. Varför ville du delta i TekNatur?
– Jag och ett par kompisar hade kommit igång med ett projekt som kallas CanSat, som också passade väldigt bra att delta i TekNatur med. Jag såg också TekNatur som en rolig utmaning, och samtidigt bra övning för att presentera sitt projekt för besökare och domare.

3. Vad kommer du ihåg från finaldagarna?
– Jag minns att jag var väldigt nervös och såg fram mot tävlingen. Efter att vi höll presentationerna var vi också förväntansfulla inför att se vilken placering vi skulle landa på, vi hade inte väntat oss en vinst så det kom som en fin överraskning.

4. Vad för kunskap fick du med från TekNatur?
– Jag skulle säga att det är två viktiga saker, den första att jobba i team och lära sig att använda gruppmedlemmarnas styrkor. Man behöver inte ha samma kunskaper och personligheter inom ett team, viktigaste är att man drar nytta av allas kvaliteter och delar upp uppgifter enligt vad var och en är bra på.

En annan sak, som jag haft mycket nytta av senare, var utmaningen med att presentera sitt projekt för främmande människor. Förr var jag alltid väldigt nervös för att prata inför publik, men genom att träna på saken i bland annat TekNatur, så lär man sig att bli bekväm med saken.

5. Vad ger du för råd åt kommande deltagare?
– Tveka inte att delta. Du behöver inte vara perfekt förberedd för att delta, se det som ett äventyr och en utmaning.

Sen ett allmänt råd som gäller både TekNatur och andra utmaningar: Ta chansen. Man kommer inte alltid att lyckas perfekt då man testar på något nytt, men du kommer garanterat att lära dig mycket på vägen bara du vågar prova på nya saker.

6. Hur påverkade TekNatur ditt val av utbildning?
– TekNatur gav mig mersmak för att lära sig och förstå hur saker fungerar i praktiken. Därför studerar jag idag till ingenjör.

7. Vad sysslar du med idag (jobb/studier)?
– Jag studerar till Ingenjör inom Produktionsekonomi vid Yrkeshögskolan Novia i Vasa. Vid sidan om studierna jobbar jag också som studerandeombud vid DIFF – Ingenjörerna i Finland och som Trainee vid Wärtsilä.

Senaste nyheter

Till toppen