Resultat från TekNatur 2019

Resultat från TekNatur 2019

Årets TekNatur tävlingar avgjorda

Den 1-2 februari 2019 arrangerades årets finaler av tävlingen TekNatur vid yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. TekNatur-finalerna bestod i år av två tävlingar:

• TekNatur/Projekt, en projekttävling för åk 7-9 och gymnasier och
• TekNatur/Sjukampens final för sjundeklassister.

Årets TekNatur/Projekt hade lockat 40 projekt och drygt 100 elever. Av projekten deltog 36 stycken i grundskoleklassen och 4 stycken i gymnasieklassen. I Sjukampens final kämpade 7 stycken lag i årskurs 7 från 6 olika högstadier. Sammanlagt deltog elever från 19 olika grundskolor och gymnasier från Svenskfinland i TekNatur-finaldagarna.

Resultat från TekNatur/Projekt 2019

• I projekttävlingen i gymnasieklassen gick första pris till Nelli Kokko och Sara Kivioja från Svenska Privatskolan i Uleåborg för projektet Psykiska sjukdomar och störningar bland ungdomar. Priset delades ut med motiveringen ” En välplanerad studie av viktiga frågor. God bakgrundskunskap, elegant och mångsidigt framförande samt mycket tankeväckande.”

• Gymnasieklassens andra pris gick till Anton Taleiko, Julius Kiuru, Olavi Kiuru och Niko Nordlund från Gymnasiet Lärkan i Helsingfors för projektet Koncentrering av solljus på solpaneler. Priset delades ut med följande motivering ” Ett högklassiskt tema som demonstrerats och beskrivits med praktiska försök. Välutfört och presenterat. Resultaten lett till klara och tillämpbara slutsatser”

• Tredje priset gick till Atte Lähepelto från Tölö gymnasium i Helsingfors för projektet EasyBBot. Priset delades ut med följande motivering ” Ett bra självprogrammerat exempel på hur en diskussionsplattform kan utvidgas med en automatiserad svarsfunktion”

• I projekttävlingens högstadieklass gick första pris till Edvard Busck-Nielsen från Åshöjden grundskola i Helsingfors för projektet Enkelt. Priset delades ut med följande motivering: ” En gedigen utveckling av ett eget programmeringsspråk som kan användas för att lära ut grunderna i programmering .”

• Delat andra pris gick till Philip Hermunen, Christian Haga samt Christian Dahlström från Grundskolan Norsen i Helsingfors för projektet Vårt solsystem spel. Priset delades ut med motiveringen ” En imponerande interaktiv 3D-visualisering av solsystemet utfört med god teamanda och med potential att användas i undervisning”. Det andra delade priset gick till Christian Örså från Lyceiparkens skola i Borgå för projektet 5 sekunders regeln. Priset delades ut med motiveringen ”En bra vetenskapligt grundad försöksuppställning avsedd att kritiskt testa den så kallade femsekundersregeln. Fin beskrivning och tolkning av resultaten”

• Hedersomnämnande gick till Alina Sjöholm från Winellska skolan i Kyrkslätt för projektet Antiseptiska metaller och UV-ljus i kampen mot bakterier.
• HMD Global hade donerat en mobiltelefon Nokia 8.1 som lottades ut blev alla deltagare i TekNatur. Fru Fortuna gynnade denna gång Anna Österberg från Grankulla svenska samskola.

Resultat från TekNatur/Sjukampens final

TekNaturs Sjukampen har snabbt blivit mycket populär. I uttagningstävlingen, som hölls på hösten, deltog närmare 2000 elever runt om i Svenskfinland. Uppgifterna i finalen går ut på att tre medlemmar från de sju bästa klasserna i uttagningstävlingen bygger något, mäter något o.s.v. Finalmomentet poängterar därför idérikedom och fingerfärdighet.

• 1 pris:
o klass 7A, Björneborgs svenska samskola. Klassen representerades av Kaapo Österlund, Jon Numminen och Aleksandra Huhtala
• 2. pris:
o klass 7E, Korsholms högstadium . Klassen representerades av Hampus Björkman, Einar Nylund och Cecilia Österberg
• 3:dje pris
o klass 7C, Kyrkby högstadieskola på Åland. Klassen representerades av Liam Alexandersson, Wilma Rosenqvist och Mikael Tuokko

Om TekNatur

TekNatur är en tävling som arrangerats sedan 1993 i de finlandssvenska högstadierna och gymnasierna med syfte att höja intresset för naturvetenskap och teknik genom aktivitetsformer som kompletterar skolarbetet.

Tävlingsarrangörer för TekNatur är Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland, Tekniska Föreningen i Finland (TFiF), DIFF-Ingenjörerna i Finland (Diff), Yrkeshögskolan Arcada samt Fysikersamfundet i Finland.

TekNatur stöddes i år av följande organisationer: Kemira, Konecranes, R. Erik Serlachius stiftelse, Magnus Ehrenrooths stiftelse, Stiftelsen Tre Smeder, Svenska kulturfonden, Finska kemistsamfundet, HMD och Svenska folkskolans vänner.

Ytterligare uppgifter:

Maria von Bonsdorff-Hermunen, TekNaturs informatör, tfn 050 59 22846, teknatur@teknatur.fi

Senaste nyheter

Till toppen