Tidigare års TekNatur vinnare: LUCAS KÄLDSTRÖM

Tidigare års TekNatur vinnare: LUCAS KÄLDSTRÖM

LUCAS KÄLDSTRÖM, deltagare år 2015, 2016 och 2017.
Studerar på Aalto-universitet.
Firade nyligen sitt 5:e år som företagare, ambassadör för Cloud Native Computing Foundation.

Ingress: ”Jag studerar andra året på det internationella, engelskspråkiga kandidatprogrammet
Digital Systems and Design på Aalto. Jag firade just mitt 5:e år som företagare, och jobbar nu som då
vid sidan om studierna.”

1. När var du med i TekNatur?
Jag deltog i TekNatur i 9:an (2015) i högstadiet, samt på 1:an (2016) och 2:an (2017) i gymnasiet. Jag representerade Oxhamns skola och Jakobstads gymnasium. Det var roliga och spännande tider, och jag tog hem första pris de tre gånger jag deltog.

2. Varför ville du delta i TekNatur?
Jag har alltid varit mycket intresserad av teknik och entreprenörskap, och därmed var TekNatur en perfekt möjlighet för mig att testa vingarna på båda områdena samtidigt. För mig var resan lika viktig som målet. Jag är en person som behöver något projekt som jag kan jobba på och förbättra hela tiden. Jag hade också bestämt mig att jag ville bli bra på att tala inför publik, och TekNatur var en lagom stor utmaning.

3. Vad kommer du ihåg från finaldagarna?
Finaldagarna var supertrevliga och bra organiserade alla tre åren. Man fick träffa och diskutera med många andra intressanta personer med varierande bakgrund. Dessutom fick deltagarna ta del av ett par föreläsningar. Jag minns bl.a. att fysikpresentationen med flytande kväve var speciellt intressant.

Höjdpunkten för mig var att få presentera mitt projekt för domarna. Jag tyckte alltid det var lika kul att berätta om och diskutera det som jag jobbat på väldigt mycket.

4. Hurdan kunskap fick du med dig från TekNatur?
Att gå igenom hela projektprocessen; att först fundera på ett problem, spinna vidare på hur man kan lösa det, implementera en första prototyp, och sedan vidareutveckla prototypen till en fullständig lösning är en process man inte kan öva för många gånger.

Man lär sig något nytt varje gång, och har möjlighet att lära sig av sina misstag från tidigare, utan att gräva ner huvudet i sanden. Att trots motgångar under resans gång försöka igen och hitta nya vägar är en färdighet både unga och vuxna behöver, nu kanske mera än någonsin.

Förmågan att kommunicera en idé på ett tydligt och engagerande sätt är viktig i dagens samhälle, och via TekNatur fick jag praktisk träning i detta.

5. Vad ger du för råd åt kommande deltagare?
Jag har fem råd, enligt följande:

1. Tro på dig själv och dina idéer: Om inte du gör det, vem gör det då? Exempelvis kan jag ta mina föräldrar, som stödde mig i min utveckling på ett fint sätt, men inte trodde att deras son verkligen var först ute (i världen) med det han sysslade med. Jag klandrar dem inte, men den inre tron på vad man gör behövs i sådana lägen. Å andra sidan, var ödmjuk inför att olika personer har olika styrkor, och inse därmed vikten av att kunna samarbeta.
2. Starta ett företag: I dagens läge behöver man inget startkapital för att starta ett företag, så är man ens det minsta intresserad, rekommenderar jag att du startar ett. Det tvingar en att läsa in sig på hur saker fungerar och göra enkla misstag. Om man börjar småskaligt har man via försök och misstag hunnit lära sig mycket tills det blir aktuellt med större kunder. Jag kan även tipsa om nyföretagarcentralerna, de gör ett fint jobb och kan hjälpa dig på vägen.
3. Hjälp andra: Var uppmärksam på hur du kan göra en insats för din omgivning. Det lönar sig garanterat i längden; man bygger förtroende, ökar sitt kunnande samt får nya erfarenheter. De som redan är etablerade inom branchen har ofta för mycket att göra, så om någon erbjuder sig att hjälpa till är det uppskattat. Exempelvis så sålde jag ingenting det första året jag “drev“ mitt företag, utan fokuserade på att hjälpa till där det behövdes inom det globala projekt jag var verksam, samtidigt som jag utökade mitt kontaktnät, anseende och expertis.
4. Lär dig ta ansvar: Att vara “självgående” och ta ansvar är i dagens samhälle extremt viktigt. Speciellt som företagare är detta ett måste. Om du övar upp förmågan att ta hand om något från början till slut, och ta ansvar oavsett hur resultatet blir, utvecklar du många goda egenskaper hos dig själv och anses trovärdig. Hela idén med business är att två parter samarbetar på ett sätt där de litar på att den andra håller sitt ord.
5. Sök upp en mentor: Att ha en mentor med mera livserfarenhet, företagar- och branschkännedom är ett fint sätt för dig att utvecklas i en god riktning. Mentorskap bygger på att båda parterna får något ut av samtalen. Fundera på vem du tror att skulle kunna vara en bra diskussionspartner, och fråga modigt om hen är intresserad. Du kanske frågar dig vad du kan bidra med till ett samtal? Jag har följande tips: kunskapstörst, passion, ett utomstående perspektiv och vänskap.

6. Hur påverkade TekNatur ditt val av utbildning?
TekNatur accelererade mitt intresse för studier av datavetenskap, elektronik, matte och företagsamhet. Mina studier på Aalto-universitetet idag tangerar alla dessa områden.

7. Vad sysslar du med idag (jobb/studier)?
Jag studerar andra året på det internationella, engelskspråkiga kandidatprogrammet Digital Systems and Design på Aalto. Jag firade just mitt 5:e år som företagare, och jobbar nu som då vid sidan om studierna, men främst under sommaren. Jag är ambassadör för Cloud Native Computing Foundation, en världsomspännande ideell organisation dit stora globala öppen-källkodsprojekt hör. Jag håller folk i Norden uppdaterade om vad som händer inom dessa projekt. Tidigare ordnade vi lokala “meetups” i Helsingfors, Tammerfors och Åbo, men för tillfället arrangerar vi webinarier. Jag medverkar också i ett av Teknologföreningens nya projekt, Safe Space, som producerarar digitala material kring bl.a. inklusivitet och samhälleliga fenomen.

Senaste nyheter

Till toppen